ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη σεξουαλική δραστηριότητα. Αποτελεί μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών, και σχετίζεται σε ένα βαθμό με το σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος συνδέεται με το άγχος, την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή και το κάπνισμα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται ως σύμπτωμα και όχι ως πάθηση, γιατί εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιας άλλης υποκείμενης κατάστασης, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

 

Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Η στύση στον άνδρα είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα νεύρα και τα αγγεία του πέους και φυσικά τα συναισθήματα και το άγχος. Μια διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι το αίτιο της εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Σε ποσοστό 80% η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αγγειακά αίτια, στην πορεία όμως, θα προστεθεί και το άγχος, το οποίο θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και ανάστροφα, ενώ συχνά υπάρχει εξαρχής ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων. Συνήθεις παθολογικές καταστάσεις όπου εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία είναι:

  • Υπέρταση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Στεφανιαία νόσος και άλλες καρδιακές παθήσεις
  • Κατάθλιψη 

 

Πως γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;

Για τους περισσότερους ασθενείς, η λήψη ενός καλού ιστορικού (ιατρικού και σεξουαλικού) και η κλινική εξέταση αρκούν, για να τεθεί η διάγνωση. Ωστόσο, είναι υποχρέωση του θεράποντα να διερευνήσει πιθανές άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να υποκρύπτονται και να είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας. 

 

Πως αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία;

Ο ρόλος του Ουρολόγου είναι να διακρίνει αναστρέψιμους παράγοντες που ευθύνονται για τις διαταραχές της στύσης, όπως είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι ορμονικές διαταραχές και οι ψυχολογικοί παράγοντες. Για τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία οφείλεται σε οργανικά αίτια, οι επιλογές που υπάρχουν είναι: 

  • Φαρμακευτική αγωγή – υπάρχουν, σήμερα, τέσσερα διαφορετικά φάρμακα (αβαναφίλη, βαρδεναφίλη, σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη). Ο θεράπον θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για τον σωστό τρόπο λήψης, ώστε να έχετε την ασφαλή και μέγιστη αποτελεσματικότητα.
  • Θεραπεία με κρουστικά κύματα – είναι μια καινοτόμος μέθοδος που συμβάλει στην αύξηση της αιματικής ροής στο πέος με αποτέλεσμα την βελτίωση της στύσης σε διάρκεια και σκληρότητα.
  • Ενδοπεϊκή ένεση – πρόκειται για μια εύκολη στην εκμάθηση διαδικασία, κατά την οποία ο πάσχων εκπαιδεύεται να κάνει μία ένεση στο πέος του, μέσω της οποίας εγχέει φάρμακο που επιτυγχάνει τη στύση.
  • Ενδοπεϊκή πρόθεση – είναι μια συσκευή η οποία τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο πέος, βοηθώντας τον άντρα να πετύχει στύση. Αποτελεί τη μόνη θεραπευτική επιλογή όταν αποτύχουν όλες οι προηγούμενες μορφές θεραπείας.

 

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η στυτική δυσλειτουργία;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και η καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Σχετικές
Παθήσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο