ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΡΧΕΩΣ

Πόσο συχνός είναι;

Ο καρκίνος των όρχεων ενώ είναι σχετικά σπάνιος όγκος αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άντρες μεταξύ των ηλικιών 15 – 35 ετών. Για άγνωστους λόγους συνήθως εντοπίζεται στον δεξιό όρχι ενώ η πιθανότητα να εμφανιστεί και στους δύο όρχεις είναι μόλις 1-2%.


Ποια είναι η πρόγνωση της νόσου;

Σήμερα θεωρείται η πλέον ιάσιμη μορφή ουρολογικού καρκίνου με τη συνολική επιβίωση στα πρώιμα στάδια να ξεπερνά το 90% ενώ σε προχωρημένη στάδιο να πλησιάζει το 80% των περιπτώσεων.


Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 Διάφοροι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση της νόσου, όπως:

  • Ηλικία 18 – 35 ετών 
  • Ιστορικό κρυψορχίας στον σύστοιχο όρχι
  • Μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων
  • Υποσπαδίας
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Παρουσία καρκίνου στον άλλο όρχι


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του όρχεως συνήθως είναι ανώδυνος και δεν εμφανίζει σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρίσκεται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης. Τα πιο σύνηθες συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν είναι:

  • Ψηλαφητή μάζα/σκληρία στον όρχι
  • Οξύς πόνος ή αίσθημα βάρους στον όρχι
  • Παρουσία υδροκήλης


Πως γίνεται η διάγνωση;

Η υποψία κακοήθειας τίθεται με την ψηλάφηση του όγκου στον όρχι. Στην συνέχεια ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος με το υπερηχογράφημα οσχέου όπου μπορεί να καθοριστεί η εντόπιση και η υφή του όγκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν είναι αρκετά διαγνωστικός ο υπέρηχος μπορεί να ζητηθεί και η περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία οσχέου. Επίσης, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση των καρκινικών δεικτών. 

Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου στον όρχι συστήνεται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας κοιλίας ή/και θώρακος για να εκτιμηθεί το στάδιο της νόσου και να καθοριστεί το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης.


Ποια είναι η θεραπεία;

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, καθώς και το συνδυασμό αυτών των θεραπειών.

Η χειρουργική αφαίρεση του όρχεως (ορχεκτομή) αποτελεί τη βασική θεραπεία για όλους τους τύπους και όλα τα στάδια του καρκίνου των όρχεων. Αν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η ορχεκτομή μπορεί από μόνη της να είναι θεραπευτική. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τους όρχεις, εκτός από την ορχεκτομή, μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. 

Επηρεάζεται η γονιμότητα και η σεξουαλική ζωή από τον καρκίνο του όρχεως;

Η αφαίρεση του ενός όρχι και εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ασθενή, ενώ η γονιμότητα φαίνεται πως επηρεάζεται αρνητικά. Οι μισοί από τους άντρες που πάσχουν από την νόσο παρουσιάζουν διαταραχές του σπέρματος αλλά στους περισσότερους η γονιμότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό 1 – 4 χρόνια μετά από την θεραπεία. Γι΄αυτό θα πρέπει σε όλους τους ασθενείς να συστήνεται η κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν από την έναρξη της θεραπεία για τον καρκίνο του όρχεως.

Σχετικές
Παθήσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο