ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ

Τι είναι η επιδιδυμίτιδα;

Επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο και εντοπίζεται πίσω από τον όρχι. Η λειτουργία της επιδιδυμίδας είναι η μεταφορά των και η ωρίμανση των σπερματοζωαρίων από τον όρχι στο σπερματικό πόρο. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε νέους άντρες ηλικίας 19 έως 35 ετών. Όταν, συνυπάρχει φλεγμονή και στον όρχι, τότε ονομάζεται ορχεοεπιδιδυμίτιδα. 


Τι προκαλεί την επιδιδυμίτιδα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η επιδιδυμίτιδα συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας βακτηριακής λοίμωξης της ουρήθρας, του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να είναι και ιδιοπαθής, χωρίς δηλαδή να ανευρίσκεται κάποια αιτία.

Οι πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους)
  • Η τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη
  • Μετά από ουρολογικές επεμβάσεις (π.χ. κυστεοσκόπηση, προστατεκτομή, κ.ά.)


Ποια είναι τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας;

Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων και ευαισθησία στην ψηλάφησή τους. Κατόπιν, ο όρχις διογκώνεται και γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και επώδυνος. Άλλοτε πάλι, η έναρξη είναι πιο ήπια και η εξέλιξη πιο βαθμιαία. 


Πώς γίνεται η διάγνωση της επιδιδυμίτιδας;

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος, ενώ πολύ σημαντικός είναι ο υπερηχογραφικός έλεγχος του οσχέου για τον αποκλεισμό εμφάνισης πιθανών επιπλοκών. 


Ποια είναι η θεραπεία της επιδιδυμίτιδας;

Η θεραπεία γίνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την ανύψωση του οσχέου, συνήθως με κάποιο ειδικό εσώρουχο, που ονομάζεται σπασουάρ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή. 

Σχετικές
Παθήσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο