Τι είναι εκσπερμάτιση;
Η εκσπερμάτιση είναι η έκκριση του σπέρματος από την ανδρική αναπαραγωγική οδό, και συνήθως συνοδεύεται από οργασμό. Είναι το τελικό στάδιο και ο φυσικός στόχος της ανδρικής σεξουαλικής διέγερσης και αποτελεί βασικό συστατικό της φυσικής σύλληψης.
Ποιες είναι οι διαταραχές της εκσπερμάτισης;
Οι διαταραχές εκσπερμάτωσης αποτελούν ένα σύνολο σεξουαλικών δυσλειτουργιών που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική και ψυχολογική ευημερία ενός άνδρα. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν το χρόνο, τον έλεγχο και την ικανοποίηση που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση. Η πιο συχνή διαταραχή της εκσπερμάτισης είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και ακολουθεί η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και η αιμοσπερμία. Άλλες πιο σπάνιες διαταραχές είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η επώδυνη εκσπερμάτιση και η απουσία εκσπερμάτισης.
Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;
Ως πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η κατάσταση όπου ο άνδρας εκσπερματίζει μέσα σε χρόνο λιγότερο από 1 λεπτό από την κολπική διείσδυση, ή και πριν από αυτή, χωρίς να έχει έλεγχο επ’ αυτής. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και προκαλεί σημαντική δυσφορία του ατόμου και της συντρόφου του.
Πόσο συχνή είναι;
Εκτιμάται, ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε άντρες εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης, ενώ σε κάποιες μελέτες φαίνεται να απασχολεί το 20-30% των ανδρών ανεξαρτήτου ηλικίας.
Ποια είναι τα βασικά αίτια;
Τα πραγματικά αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος απόδοσης φαίνεται να βρίσκονται πίσω από την πρόωρη εκσπερμάτιση. Παράλληλα, μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών, ορμονικές ανισορροπίες και γενετικές προδιαθέσεις μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της συγκεκριμένης σεξουαλικής διαταραχής.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο Ουρολόγος είναι εξοικειωμένος με την ανοικτή συζήτηση σεξουαλικών θεμάτων και θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα. Το σεξουαλικό ιστορικό εμπεριέχει ερωτήσεις προσωπικές, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διάγνωση. Στη συνέχεια θα ληφθεί το ιατρικό ιστορικό και θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση που πέους και του προστάτη. Στην πλειονότητα των ασθενών, για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών, θα ζητηθεί εργαστηριακός έλεγχος ορμονών θυρεοειδούς (TSH) και μικροβιολογικός έλεγχος ούρων και σπέρματος.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία μπορεί να είναι συμπεριφορική ή φαρμακευτική. Το 95% των ανδρών βοηθούνται από συμπεριφορικές τεχνικές που συμβάλουν στον έλεγχο της εκσπερμάτισης, όπως είναι:
- τεχνική διακοπής/έναρξης (stop/start) της σεξουαλικής επαφής
- τεχνική διακοπής της επαφής και συμπίεσης της βαλάνου (stop/squeeze)
Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση διάφορων σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς, όπως η αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, η δαποξετίνη και η χρήση τοπικών αναισθητικών κρεμών ή σπρέι.
Στις περιπτώσεις όπου η πρόωρη εκσπερμάτωση οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτωση.