ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας με φυσιολογικό μέγεθος περίπου 20-25cm3 και μαζί με τους όρχεις και τις σπερματοδόχους κύστες συνεισφέρει στην παραγωγή του σπέρματος. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και αγκαλιάζει την ουρήθρα, όπου εξέρχονται τα ούρα.

Οι παθήσεις του προστάτη ποικίλουν και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα τόσο στην ούρηση όσο και στη σεξουαλική ζωή. Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του προστάτη είναι:

  1. Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

Η  υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης πάθηση που εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων και αφορά την αύξηση μεγέθους του προστάτη αδένα στους άνδρες. Εμφανίζεται σε ποσοστό 50% στις ηλικίες άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 80% άνω των 90 ετών. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι κακοήθης πάθηση ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ούρησης (αποφρακτικά ή ερεθιστικά), αλλά και εκσπερμάτισης, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του άνδρα και επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητά του.  

  1. Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη αιτία θανάτου στατιστικά στις μέρες μας μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη ΔΕΝ δίνει συμπτώματα άρα γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της πρόληψης σε αυτές τις περιπτώσεις. Συμφώνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας, όλοι οι άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και άνω πρέπει να επισκέπτονται μία φορά το χρόνο τον Ουρολόγο τους για εξέταση. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό της νόσου, συνίσταται η πρώτη εξέταση στον Ουρολόγο να γίνει στην ηλικία των 45 ετών, καθώς είναι στατιστικά επιβεβαιωμένη η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. 

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προληπτικές εξετάσεις του προστάτη;

Οι προληπτικές εξετάσεις που συνεισφέρουν στη διάγνωση των ανωτέρω προβλημάτων του προστάτη αδένα είναι:

  • H δακτυλική εξέταση του προστάτη – πραγματοποιείται μέσω του ορθού και είναι ανώδυνη. Φυσιολογικά ο προστάτης αδένας είναι μαλακός, οπότε μια ενδεχόμενη σκλήρυνση, ίσως είναι ένδειξη κακοήθειας.
  • H μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) – πρόκειται για τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης. Αύξηση της τιμής του PSA παρατηρείται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, στις φλεγμονές (προστατίτιδα), καθώς βέβαια και στον καρκίνο. Η τιμή του PSA δεν μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ή όχι καρκίνος του προστάτη, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος. 
  • Tο υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος – είναι μία μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη αδένα. 
  • H ουροροομετρία – είναι η απλούστερη μορφή ουροδυναμικής εξέτασης και δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες στον γιατρό για την ποιότητα της ούρησης, την ύπαρξη απόφραξης αλλά και διάφορες διαταραχές που αφορούν την λειτουργία της κύστης και του σφιγκτήρα.

Η διαγνωστική αξία της μιας εξέτασης συμπληρώνει την αξία της άλλης, αφού τα αποτελέσματα όλων αυτών μπορούν να παρέχουν μια πιο ασφαλή διάγνωση. 

Εάν και εφόσον εμφανιστούν ανησυχητικές ενδείξεις στις ανωτέρω εξετάσεις, τότε απαιτούνται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση.

 

Για την έγκαιρη διερεύνηση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων και τη σωστή πρόληψη απευθυνθείτε  στον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ξενοφών Ουζουνίδη

Σχετικές
Υπηρεσίες Ιατρείου

Μετάβαση στο περιεχόμενο